Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. Teraz rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodych pacjentów z reguły następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, muszą w pełni odstawić wszelkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja lub ewentualnie orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią należy też mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Wypada w głównej mierze podawać nowe towary osobno i co parę dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji bardzo istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najlepiej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają dobrych zasad diety oraz nie jedzą mleka lub towarów zawierających orzechy.