Typy sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to możliwe, przede wszystkim, że akompaniowała im nadzwyczaj w wielu przypadkach wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo nadzwyczaj często takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę właśnie metodę nazwano nare-sushi i niezwykle błyskawicznie wieść o niej rozniosła się właściwie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To bezsprzecznie spowodowało coraz większe zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one po prostu solidne, a nie tylko świeże. Z od czasu do czasu nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
zen sushi
W pierwszej chwili niemniej jednak słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, albowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę zabawne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, zanim stało się faktycznie tym, czym jest dzisiaj, inaczej nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.